Peste porcina africana a Barcelona: què se sap fins ara

Pesta porcina africana a Barcelona: què se sap fins ara

Catalunya Fauna

Pesta porcina africana a Barcelona: què se sap fins ara

Les darreres setmanes han confirmat la presència de pesta porcina africana (PPA) en diversos exemplars de porc senglar trobats morts a l’entorn del Parc Natural de Collserola. Els primers casos es van anunciar a finals de novembre, després que les analítiques del Ministeri d’Agricultura confirmessin dos positius inicials. Dies més tard, s’hi van afegir almenys quatre casos més dins del mateix perímetre de vigilància.

Les autoritats han establert una zona de control reforçat que afecta diversos municipis propers al parc. S’hi han restringit activitats a l’aire lliure, s’han tancat alguns accessos i s’han incrementat les inspeccions veterinàries. De moment, segons les comunicacions oficials, cap explotació porcina de la zona ha donat positiu.

Tot i l’alarma, la PPA no suposa un risc per a la salut humana. El virus només afecta porcs i senglars, però és altament contagiós i amb una mortalitat elevada en animals. Per això, el principal impacte recau en el sector ramader i en la bioseguretat de les granges. La detecció dels casos a Collserola és especialment rellevant perquè Espanya no registrava cap positiu des del 1994.

Les conseqüències econòmiques han arribat ràpidament. Diversos països han aplicat restriccions o bloquejos temporals a les importacions de carn de porc procedent d’Espanya. L’afectació és notable, ja que el sector porcí és un dels pilars exportadors del país. El Ministeri ha reconegut que una part important de les certificacions d’exportació han quedat temporalment suspeses mentre avança la investigació.

En paral·lel, s’ha desplegat un dispositiu ampli que inclou la UME, Agents Rurals i serveis veterinaris. L’objectiu és delimitar al màxim el focus, recollir tots els cadàvers localitzats al bosc i identificar possibles vies de contagi. Entre les hipòtesis considerades, figura la possibilitat que algun animal s’hagués contagiat en ingerir restes d’aliments contaminats abandonats a la zona.

La Generalitat insisteix que la prioritat és evitar que el virus arribi a les explotacions. Mentrestant, es recomana a la ciutadania evitar circular per zones afectades i extremar la precaució amb residus alimentaris. La situació continua en evolució i les actualitzacions s’estan publicant a mesura que avancen les analítiques i els controls al territori.

Pesta porcina africana a Barcelona: què se sap fins ara
Lorena Sopêna / Europa Press

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *